Grad: Neum

Neum je opština na jugu Hercegovine. To je jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more. Područje Neuma ustupila je 1718. godine Turcima Dubrovačka Republika. Potpisivanjem Daytonskog sporazuma, opština Neum je u cjelini ušla u sastav Federacije BiH. Neum presijeca dva dijela Republike Hrvatske kao posljedica Mira u Sremskim Karlovcima iz 1699. godine. Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 70 km, od zračne luke Dubrovnik 90 km, od Mostara 70 km, Međugorja 70 km, od željezničkih kolodvora Ploče i Metkovića po 30 km.
U okviru većeg Malostonskog zaljeva, kojeg zatvara poluotok Klek, nalazi se Neumski zaljev. Pripada Jadranskom moru i predstavlja jedini izlaz Bosne i Hercegovine na more. Zaljev je dug 6, a širok 1,2 kilometra. Neum ima dva granična prelaza sa Hrvatskom na Državnoj cesti D8 koja povezuje sjeverni i južni Jadran. Prelaz “Neum 1” graniči sa Klekom, a “Neum 2” sa mjestom Zaton Doli. Europska cesta “E65” prolazi kroz Neum.
Neum se odlikuje dugim i toplim ljetima i kratkom i blagom zimom te spada u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana. Srednje mjesečne temperature mora na površini kreću se oko 13 °C u januaru do 32 °C u julu i avgustu. Povoljni klimatski uslovi omogućuju, osim kupanja i sunčanja, gotovo 7 mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski zrak, šetnje obalom te bavljenje raznim športovima na vodi.
Blaga mediteranska klima na ovom području pogoduje uzgoju agruma, tradicionalno se uzgajaju: duhan, smokve, vinova loza, bademi, lovor, kupus, krumpir i luk. Proizvodi se i više vrsta sireva, vino, rakija lozovača i travarica, suha i usoljena riba, pršut, suhe smokve, med i vuneni proizvodi.

Hotel Sunce posjeduje otvoreni bazen i nalazi se u centru popularnog primorskog grada Neuma…

Hotel Agava nudi moderne smještajne jedinice, besplatan parking i besplatan bežični internet.

Objekat Vapore nudi restoran, bar, terasu i besplatan WiFi, a nalazi se u Neumu.

Hotel Zenit Neum se nalazi u Neumu i nudi privatnu plažu i terasu za sunčanje…

Hotel Nova se nalazi u Neumu i ima restoran, sezonski bazen na otvorenom, bar i vrt.

Hotel Grand Neum renoviran je 2013. godine i najveći je hotel na Neumskoj rivijeri.